Társasház, Budapest III.

Vezető tervező: Vesztergom Ádám
Munkatársak: Csizik Petra, Pető Boglárka


Helyszín: Budapest, III. kerület
Tervezés éve: 2019
Lépték: 650 m2
Látványterv: Arch-Studio


Státusz: építés alatt


A déli fekvésű, kertvárosias jellegű, lejtős telek Budapest III. kerületében helyezkedik el, pazar kilátással a városra. Az ide tervezett ingatlanok rendeltetésük szerint egy kétlakásos lakóépület és egy egylakásos családi ház, melyek közül előbbi a telek déli oldalán egy nyitott lépcsőn keresztül közelíthető meg, utóbbit pedig az északi oldalon, egy tereplépcsőn érjük el.

Az alsó épület két lakása a földszinten és az emeleten is ikerházas kialakítású, ahol a közösségi funkciókat a dél-nyugati panoráma felé helyeztük el, a teraszokat pedig a túlnyúló lapostetők árnyékolják. Az utca felől hátrahúzott támfalgarázsban itt van lehetőség három gépkocsi elhelyezésére, valamint kukatárolók és gépészeti helyiség kialakítására is.

A fenti épület közösségi funkciói a fedett terasszal összekapcsolt alsó szinte terveztük, míg a hálószobák és a közlekedő a bejárattal együtt a felső szinten kapott helyet.

Az épületek egyszerű, kompakt tömege fehér vakolat felületképzést kapott, így is egységesítve, azonos épületként kezelve azokat. Fontos szempont volt továbbá a nagy üvegfelületek alkalmazása, hogy ezzel is intenzívebbé tegyük a meglévő kertkapcsolatot, valamint kiemeljük a páratlan kilátást.

// A házakhoz belsőépítészeti tervek is készültek, a felső lakásét itt, az alsó lakásé pedig itt érhető el.