Családi ház, Széchényi hegy Budapest XII.

Vezető tervező: Vesztergom Ádám, Nagy-Miticzky Szabolcs


Munkatársak: Sárkány Bence
Kert és táj: Győre Viola


Helyszín: Budapest XII. kerület, Széchenyi hegy


Státusz: elkészült


A rendkívül meredek, összesen 26m-t lejtő telek a Széchenyi kilátó mellett, műemléki környezetben helyezkedik el. A kivitelezés során a helyszíni adottságokat is figyelembe véve egy letisztult, szoborszerű épülettömeget terveztünk. A magastető műgyanta fedése és a rejtett eresz tökéletesen egybeolvad nem csak a vakolt falakkal, de a tömeg lapostetős részével is.
Az épület minden irányban nagy üvegfelületekkel és teraszokkal nyit a környezete felé, a benapozást segítő átriumnak köszönhetően pedig egy izgalmas, teljesen nyitott nappali teret hoztunk létre.
A több, mint 700m2-es, 3 emeletes épület az utcaszintről jóformán teljesen rejtve marad, onnan csak egy kisebb, magastetős épülettömeget láthatunk. Itt, ezen a felső szinten helyezkedik el a szülői háló saját gardróbbal, kertkapcsolatos terasszal, illetve az intimitást az utca felé megőrzendő, egy átriumos terasszal. A közösségi élettér a középső szintté, itt a nappali, a konyha, a mozi szoba, az előszoba, továbbá a teraszok és a már említett átrium találhatók. A hat állásos garázs a legalsó szintről érhető el, egy csaknem láthatatlan autólifttel. Ezen a szinten kapott helyet egy kis garzonlakás is, valamint a kertkapcsolatos hálószobák.