Egészségház és Öregek Otthona

Tervezők: Vesztergom Ádám,  Török Szabolcs Bence, Beöthy Mária


Munkatársak: Balogh Diána, Bánsági Dávid, Fekete Csilla, Farkas Anett (Arch-Studio Kft.)  Monory Rebeka (T1 Építész Bt.)


Helyszín: Budapest 12. kerület Városmajor és Alma utca sarok


Státusz: meghívásos tervpályázat


A tervezési terület Budapest XII. kerületében, a Városmajor és Alma utcák kereszteződésében, egy saroktelken helyezkedik el. Az itt található négy épület közül a telek felső, Alma utcai épülete különálló, míg a többi egymással összeépített. A 60-as szám alatt található villaépület az épületegyüttes legértékesebb része, ezért ez a vallásos elmélyülés helye.

A mellette található földszintes, U alaprajzú épület eredeti formája visszaállítható, az utcai traktusba a kapubejárat két oldalán további 2 apartman kerül.

A pályázat városépítészeti szempontok szerinti legfontosabb tervezési feladata két érintett utca sarokcsatlakozásának megoldása, különös tekintettel a szemben meglévő épületek arányaira.
A tervjavaslat szerint a szomszéd épület tűzfalát a lecsapott teleksarokhoz igazodó új háromszintes épületszárny takarja, bejárata az eredetileg Kalina Mór által tervezett épületrész hajdani teraszának helyére kerül. Az új épületszárnyak alacsony hajlásszögű tetőket kapnak, vakolt homlokzatokkal, egyszerű, kortárs építészeti eszközökkel megfogalmazva.

A program alapján a központi funkciókat lehetőség szerint a külön álló épületben kell elhelyezni. A fekvő betegszállításra is alkalmas új felvonó a lépcsőház mellé került, a folyosó végére utólag helyezett kisméretű lift megszűnik, ez a közlekedő természetes megvilágítását nagy mértékben javítja.

Az intézmény főbejárata marad az Alma utca felöl, a jobb megközelítése érdekében a bejárati burkolt előtér kiszélesítésével.

A kert megújítása során a meglévő struktúrát figyelembe véve, kisebb beavatkozásokkal számol. Ilyen például a műemlék villa épület megközelítésének javítása céljából készülő tereprendezés illetve az itteni támfal magasságágának csökkentése.