Magyar Nemzeti Galéria tervpályázat 2. díj

Vezető tervező: Balázs Mihály DLA
Építész tervezők: Nagy Márton DLA, Falvai Balázs DLA, Török Dávid DLA, Kronavetter Péter, Pelle Zita
Építész munkatársak: Karácsony Tamás DLA, Török Bence, Kemes Balázs, Szabó Péter, Borsos Melinda, Mihály Eszter, Vannay Miklós DLA


Műleírás: Somogyi Krisztina
Múzeumtechnológia: Vasáros Zsolt DLA
Tájépítészet: Szakács Barnabás, Turcsányi Katalin
Látványterv: Vesztergom Ádám
Tartószerkezet: Medek Ákos
Épületenergetika: Magyar Zoltán, Viczai János


Státusz: nemzetközi ötletpályázat 2. díj


Az építészeti koncepció középpontjában egy új környezet megtervezése állt, melyhez a meglévő parkba egy új elemet illesztünk. A természetes és az épített elemek között olyan kapcsolatot képzeltünk el, mely reményeink szerint újra értelmezné az ember viszonyát a környezetével és kultúrájával. Meggyőződésünk, hogy a tökéletesen fogyasztható kultúrához elengedhetetlen a természettel való szoros együttélés, és hogy a jövőben mindenhol ennek az elképzelésnek kell érvényesülnie.
A kultúra és a természet kapcsolatának újradefiniálása a kortárs információs társadalomban a gondolkodási folyamat kiindulópontjaként szolgált. Megpróbáltuk értelmezni az Új Nemzeti Múzeum és a Ludwig Múzeum vonatkozását ebben az értelmi környezetben. Véleményünk szerint a múzeumot olyan fizikai tartályként kell felállítani, amely erős jelenléttel rendelkezik, és gazdag lehetőségeket kínál a virtuális világ információitól túlterhelt látogatóknak.