Pénzügyminisztérium rekonstrukciója és bővítése

Vezető építészek: Makrai Sándor, Vesztergom Ádám

Építész tervezők: Balázs Lili, Bánsági Dávid, Kovács Gergely, Szilágyi Hajnalka, Szücs-Tassy Karina, Zsarnóczay Péter

Tartószerkezet: Pongor László; Épületgépészet: Tóth István, Trosztel Zsolt Imre; Épületvillamosság: Tóth Zoltán, Nádasi Péter; Épületszerkezet: Páricsy Zoltán, Jahoda Róbert, Wittinger Győző; Kert és tájépítészet: Szabó Gábor; Közműtervező: Szabó Gábor; Tűzvédelem: Decsi György; Műemlékvédelem: Baliga Kornél, Osgyányi Vilmos; Épületakusztika: Józsa Gusztáv; Felvonótechnológia: Déri László; Konyhatechnológia: Eke László


Helyszín: Budapest, Szentháromság tér 6 – Pénzügyminisztérium


Státusz: Építés alatt

Méret: 45000 m2


Tervezési feladat volt, hogy a régi pénzügyminisztériumot – a tömb keretes beépítésébe beágyazódó Fortuna-ház megtartásával-, az eredeti funkciójának visszaadva a fellneri tervek alapján rekonstruáljuk, és a szükséges munkahelyi kapacitást biztosítva növeljük meg az irodaterületeket. Ezt csak úgy lehetett elérni, hogy a régi irattárat, valamint a kényszer szülte telekalakítás miatt létrejött és az évtizedek során tovább burjánzott hozzáépítéseket bontásra javasoltuk és helyettük korszerű irodabővítést terveztünk. Megbízói igény a cellás, kisirodás rendszerű épület létrehozása volt, a szükséges kiegészítő funkciókkal mind a régi mind az új területrészen.

Az elképzelésünk az volt, hogy a bővítést a Minisztérium eredeti külső megjelenésének megváltoztatása nélkül hajtsuk végre. Nem akartuk, hogy az új épületrész homlokzata bármilyen viszonyban is legyen a meglévővel. Az is fontos volt, hogy az új szerkezetek ne érjenek hozzá a régihez, vagy csak minimális mértékben kapcsolódjanak hozzá. Szándékunk az volt, hogy kompromisszummentesen, a jelen kor igényeit maradéktalanul kielégítő, korszerű, flexibilisen variálható irodákkal, jól áttekinthető közlekedési rendszerrel bővítsük a fellneri hagyatékot, és ha nem is formáltságban, de élményszerűségben elérhessük a főépület építészeti minőségét.