Szálloda- és konferencia központ

Vezető építész: Vesztergom Ádám


Helyszín: Balatonakarattya


Státusz: Építés alatt

Méret: 13000 m2


Tervezési feladatunk egy olyan – egész évben működő – Balaton partra illő, magas színvonalú központ létrehozása volt, amely kortárs módon, egységesen valósítja meg a megbízótól kapott programot több telken is.

Szempont volt a megújuló energiaforrások használata, és a meglévő zöld környezet minél nagyobb mértékű megőrzése, így a terület felső részére egy nyitott előadótér, étkező épület, konferencia épület, teniszpályák, öltöző, fitnesz és wellness kerültek, az alsó telekre pedig egy központi recepció, szállások, étterem és pavilonok.

 

KÖZPONTI SZÍVÉPÜLET

A szív épület adja a az épületek központját, magját, így az építészeti koncepció is az ‘emberi szív’ és az univerzum, a galaxisok formájából merített ötletet. Mind alaprajzban, mind pedig tömegformálásában spirális kialakítású. A csavarodó tömegből a többi épület felé egy-egy híd lép ki, melyek szintén lekövetik az íveket. Az épület közösséget építő, annak helyet biztosító funkciója a legkiemelkedőbb, eköré szerveződik az alaprajzi elrendezés is. A ‘magot’ a belső kert adja, eköré fűződik fel a többi helyiség. Az épület minden irányban nagy üvegfelületekkel nyit, kihasználva a kilátást és így kapcsolatot teremtve a környező épületekkel.

A szívépületben helyet kapott kávézó fogyasztótere egy park felőli külső bejárattal is rendelkezik, valamint a kiszolgáló pult falát háromdimenziós Zsolnay kerámiák fedik.

 

LAGÚNA ÉPÜLETEK

Az épületek térképzésükkel, anyaghasználatukkal, hangulatvilágukkal kielégítik a pihenés, a feltöltődés és üdülés igényeit. A két eltérő hosszúságú épületrész struktúrája megegyezik; oldalfolyosós közlekedési rendszeren keresztül lehet elérni a különböző funkciókat. Mindkét épület földszintjén és emeletén apartman jellegű, nyitott teraszokkal ellátott szálláshelyek sorakoznak. A tó felől nagyobb, hátrébb pedig kisebb üdülőegységekkel. A két épületet egy meglévő, kiszélesített víznyelv (lagúna) választja el terepszinten. Az első emeleten egy kéttámaszú híd köti össze az épületeket, maga az épületegyüttes pedig a második emeleten egy másik híddal kapcsolódik a fogadó épülethez.

A hotelben különböző igényszintű és méretű szobák kaptak helyet, melyek a Balatonra nyílnak, így szín,-és anyaghasználatban is ehhez a hangulathoz alkalmazkodtunk; kékeket és melegebb textúrákat párosítottuk rézzel és fával.

 

WELLNESS ÉPÜLET

A wellness és fitnesz épület térképzésével, anyaghasználatával, hangulatvilágával kielégíti a pihenés, a feltöltődés és a sportolás iránti vágyat. Az előtérből az öltözőkbe jutunk, ahonnan a wellness, vagy a fitnesz részbe mehetünk. A wellness területén a válaszott anyagok és a fényvilág letisztult, sejtelmes tereket hoznak létre. A fitnesz modern, világos kialakítása a sportolás élményét alapozza meg. A wellness terét három szauna tömege osztja fel kisebb méretű terekre. A wellness tér egy oldalon nagyméretű megnyitást kapott, a térérzet növelése és a kertkapcsolat létrehozása céljából. Az úszómedence az épület teljes szélességében elterül, megfelelő teret hagyva ezzel az élvezhető sportolásnak. A medence egy fallal kissé lehatárolt a wellness tértől, de ugyanakkor nem szakad el annak tereitől.

A fitnesz izgalmas téralakítása a sportélményt hivatott erősíteni, egyik oldalfala teljesen tükrös, míg a másik oldalon egy mozgalmasabb fa falburkolat található. A fitnesz helyiség egyik oldala szintén nagyobb megnyitással rendelkezik, melyet a futópadot használók élvezhetnek.

A wellnes komplexumhoz egy medence tér is tartozik, ahol többek között tradicionális finn szauna és gőzkamra kapott helyet. A wellness területét három szauna tömege osztja fel kisebb területekre.

 

SEAFOOD ÉS PAVILONOK

Az épület kör alakú, a lépcsős podeszt és a lencse alakú tető azonos alaprajzi méretűek, míg a belső tér egy ebből a rendszerből kimozdított ugyancsak kerek tér. A külső fogyasztótér fölé konzolos előtető épül, a tetőn megjelenő fémlemez fedés pedig a külső falakon is visszaköszön. A belül kialakított álmennyezeti struktúra a fedett teraszon is megjelenik, így az épület kívülről egységes képet mutat.

A belső fogyasztóteret íves függönyfal határolja, közepén egy körbár kapott helyet. A kürtők holdbéli tájat formáznak, a gépi szellőztetés, a világítástechnika és a hangtechnika is ezekben van elrejtve.

 

KIKÖTŐ, VILÁGÍTÓTORONY

 

A Balatonon vitorlázók a parton lévő karakteres természeti formák, épületek alapján tudnak tájékozódni, és ezek az elemek szinte összeforrnak a településsel. Ezért a létesítendő új kikötőnél fontos volt, hogy egy olyan vitorlázással kapcsolatos elemet válasszunk meghatározó építészeti jelnek, mely a helyszínnel is kapcsolatban van.

Balaton történetéhez hozzá tartozik a Rákócziszilfa, ami egykor (1950-ig) Zala és Somogy vármegyék határát jelölte a tavon halászóknak. ezért esett a választásunk a szilfalevélre, mint kapcsolódási pontra. Az új kikötő bejáratánál egy 30m magas „világító tornyot” helyeztünk el, mely egy megcsavart szilfalevet jelképez. A „torony” filigrán fém szerkezetű, a levél erezetének a mintázatával. Nappal is meghatározó, a vízről már messziről könnyen észrevehető elem. Éjszaka alulról megvilágítva pedig a déli partról is látványos megjelenésű, hiszen a hátterét a 80m magas löszfal adja. A tetején viharjelző is elhelyezhető.