Veszprémi Vár akadálymentes megközelítése

Tervező: Vesztergom Ádám


Munkatárs: Zsarnóczay Péter


Helyszín: Veszprém


Státusz: ötletpályázat, megvételben részesült


Veszprém legmeghatározóbb városképi, kulturális és turisztikai központja a várnegyed, ami nem véletlen, hiszen mai arca és szellemisége X-XI. század óta épül és változik. Ebben a folyamatban részt venni csak alázattal lehet úgy, hogy a mai kor elvárásainak megfelelő átalakítás szervesen illeszkedjen, és tovább gazdagítsa az épített környezetet.

Ezen tervezési alapelvek mentén alakult ki a koncepció, miszerint a legfinomabb módon, a várnegyed morfológiájába illeszkedően oldjuk meg az akadálymentes megközelítését. Ez egyben a város meghatározó, új turisztikai eleme is lesz, kiszolgálva és ezáltal erősítve az itt összpontosuló programhelyszíneket és látnivalókat. A Vár sziluettjét legkevésbé megbontó beavatkozás a terepadottságokat kihasználó sikló, mely a várfal geometrikus, szögletes alaprajzi vonalvezetéséhez illeszkedő hasítékban viszi fel a látogatókat.

Arra törekedtünk, hogy a siklóhoz tervezett épületek látványukban a lehető legjobban illeszkedjenek az épített és a természeti környezethez, ugyanakkor karakteres megjelenésük tükrözze a mai korszellemet. A sikló vonalvezetése merőleges a várfalra, ezáltal a legrövidebb úton jutunk fel, a várfalon kialakított bevágás is így lehet a legkisebb mértékű. Ennek a hasítéknak a terepbe vágott megfelelője a völgyben lévő fogadó/kiszolgáló épületegyüttes, melynek zöld teteje a Vár-hegy növényekkel borított oldalának a folytatása, átmenetet képez az épített környezettel. Az épületegyüttes anyaghasználatában is az illeszkedés volt az elsődleges szempont. A természetes anyagok, úgy mint terméskő burkolat, látszó földbeton, természetes térkő, zöld felületek a várfal, az épített környezet és a természet közti átmenetet finoman biztosítják.