Völgyház

Vezető tervező: Vesztergom Ádám
Munkatársak: Godra Orsolya


Helyszín: Veszprém
Tervezés éve: 2019
Lépték: 175 m2
Látványterv: Arch-Studio


Státusz: építés alatt


A tervezés helyszínéül szolgáló hosszú, keskeny telek Veszprémben, a Gulya-domb természetvédelmi területének szomszédságában található. Dél-nyugati része a tájolásnak és a kilátásnak köszönhetően különösen értékes, így a beépítés szempontjából meghatározó volt. A tömegformálást – ennek figyelembe vételével – két traktus határozza meg, melyben az archetipikus forma ötvöződik a lapostetős modernnel, és melyet a telken belül úgy helyeztünk el, hogy annak szabadon maradó része optimálisan továbbra is használható maradjon. Az épület különböző karakterű kertrészekre osztja a telket, ahol az így létrejött kisebb, intimebb hátsókert dél-nyugati irányba nagy üvegfallal biztosítja a nappali terek kertkapcsolatát, és a nagyobb területű, gyümölcsfákkal borított előkert pedig az utca irányából rejti el a házat.

A magastetős tömeg földszintjén és tetőterében a hálószobák valamint azok kiszolgáló helyiségei kaptak helyet, a másfélszint magas, lapostetős tömegben pedig egy tágas, egybefüggő nappali-étkező-konyha teret alakítottunk ki, csatlakozó terasszal. A kompakt tömegnek köszönhetően a közösségi tér nagyobb belmagasságot kapott, a beltéri közlekedő területek minimálisra csökkentek, és egységes formát ölt a fedett terasz és felette a hálószoba erkélye is.

Anyaghasználatában egységesen a vörös szín jelenik meg, a külső falfelületeken végig futó téglaburkolat egységes felépítést ad a két különálló tömegnek. A téglával megegyező színű fuga, bádogelemek, nyílászárók és zsalúzia árnyékolók kortárs megjelenést kölcsönöznek a háznak. Az épület tartószerkezete – a falak, a födémek és a tető – rétegelt ragasztott tömör fa panelből (CLT) épül. Ez rendkívül gyors építést, egyszerűen kialakítható részleteket és szerkezeti kialakítást biztosít, és meglátásunk szerint a jövőben akár teljes egészében is kiválthatja a betont. Természetes, fenntartható építőanyag; megújuló termékből készül, így a piacon az egyik legalacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású, mely által egészséges és kellemes lakókörnyezetet garantál.