Ybl Miklós emlékház, Székesfehérvár

Tervezők: Vesztergom Ádám, Farkas Anett, Fekete Csilla, Őrley Balázs


Helyszín: Székesfehérvár


Összes alapterület: 1800m2
Bekerülési költség: 500 millió Ft
Státusz: országos tervpályázat, megvétel


Csak magas szintű építészeti alázattal lehet olyan épületet tervezni, mely az Ybl Miklós munkáiról megemlékező kiállításnak ad helyet. Az emlékháznak nem önmagáról, hanem a kiállított makettekről, tervekről kell szólnia. Ybl építészeti hitvallását megfejtve próbáltuk a mai kor építészeti nyelvén megfogalmazni azt a kifinomult környezethez való illeszkedést, arányrendszert, plasztikusságot, térszervezést és szellemiséget, amit a XIX. század egyik leghíresebb építésze is képviselt.

Székesfehérvár sűrű, belvárosi szövete sikátorokkal és udvarokkal tagolt. Ebbe a struktúrába illeszkedik a tervezett épület, melynek a földfelszín feletti 3-as tömegosztása két, szintben eltolt, de összekötött udvart, és egy gyalogos közlekedési sávot hoz létre a telken belül. A telken a föld alatt végigfutó, középkori városfal mind geometriailag, mind szimbolikusan meghatározó elem. A fal vonalvezetésének burkolatváltása felszínen is nyomon követhető, az épület fő homlokzata is leköveti azt.

A funkcióhoz méltatlan jelenlegi buszmegállót a konzolosan kinyúló épülettömeg oldja meg egy fedett tér, és pihenőpad kialakításával. A mélygarázs megközelítése a másik utca felől történik, hogy a garázskapu ne zavarja a buszmegállóval túlterhelt bejáratot.

A szoborpark a felső udvarban kapott helyet, a mellette lévő épülettömeg alsó szintjén a makettező műhellyel van vizuális kapcsolatban. Fontos szempont, hogy a látogatók Ybl munkássága mellett betekintést nyerjenek a mai kor építészeti életébe.