IncepTech SpaceGarden

Vezető tervező: Farkas Anett
Munkatársak: Csizik Petra, Pető Boglárka, Szűcs-Tassy Karina


Helyszín: BudaPart irodaház


Státusz: Elkészült

Méret: 1100 m2


A projekt már az első közös ötletelések alkalmával megkapta a „SpaceGarden” becenevet (mind az előzetesen megfogalmazott dizájnelvek, mind pedig az iroda környezeti adottságai miatt). Ez a név a tervezés egésze folyamán sorvezető volt, hiszen egy futurisztikus, high-tech világot szerettünk volna ötvözni a természet közelségével.

Az IncepTech céges ars poetica-jának haladó és letisztult alapjaihoz hűen egyszerű tereket terveztünk. A főbb koncepcionális pontok a világos, már-már űrhajószerű irodatér (több helyen látszó gépészettel, akárcsak egy űrhajó borítása mellett megjelenő gépészet), melyben kiemelt szerepet kapnak az élő növények – hol zöldfalként, hol lámpatestekbe integrálva, helyenként pedig a bútorok szerves részeként. Ezt a futurisztikus és minimalista megjelenést játékos bútorcsoportok oldják fel. Az innovatív, letisztult világot a dinamikus, íves vonalak erősítik, melyek mind a világításban, mind pedig a zárt tárgyalók üvegfalaiban megjelennek. A mobíliákat valamint az egyedi bútorokat is high-tech szemléletbe illesztettük – ezeket egyaránt jellemzik a funkcionalizmus és a magas minőség, színhasználatban pedig a hideg pasztellszínek.

Az irodában két open-office rész került kialakításra, melyeket különböző funkcionális közösségi terek osztanak fel (pl. stand-up meeting asztal whiteboard-dal a napindító megbeszélésekhez, vagy egy-egy csoportos brainstormingnak helyet adó breakout vagy touchdown terület). A két open-office részt, mint egy „híd” köti össze a közlekedő, mely otthont ad a bejárattal szemben található recepciónak, valamint a kiemelt tárgyalóknak. Míg minden egyes tárgyaló a legmodernebb videokonferencia- és teremfoglaltság-menedzsment eszközökkel felszerelt, támogatva a csapat hibrid (külföldi ügyfeleknél helyszíni és távmunkát kombináló) munkavégzését, addig a kiemelt tárgyalók üvegfalai egy gombnyomásra elködösíthetőek a bizalmasabb megbeszélések idejére. Az irodai tér kohéziójának és a csapat közösségének erősítését szolgálják a közlekedő menti találkozási pontok, valamint olyan közösségi terek, mint a könyvtár, work café, vagy a music studio.

Míg a könyvtár egy silent-zone a fókuszált munkavégzéshez, elmélyült gondolkodáshoz, vagy akár egy gyors feltöltődést biztosító szundításhoz, addig a work café a közös reggeli kávézás vagy ebéd tökéletes színtere. Ez utóbbi továbbá gyakran szolgál helyszínéül a pandémia alatt egyre fontosabb szerepet betöltő hibrid (online & offline) all-staff meetingeknek, vagy akár egy-egy nap végi kötetlen beszélgetésnek a világ dolgairól egy pohár sör vagy bor mellett. A music studio pedig a zenekedvelő csapattagok munkán túli kreativitását és feltöltődését támogatja, ahol a kreatív alkotás számos formáját megélhetik az ide betérők, legyen szó elektronikus zeneírásról, vagy akár egy mini akusztikus zenekar felállításáról (a szobában megtalálható gitár, dob, szintetizátor, de még egy stúdió mikrofon is). Az inspirációt és a felszabadultságot a kilátás is fokozza, alkotás közben a Gellért-hegy és a Szabadság szobor is látható a stúdió ablakából.

A fenntarthatóság és környezettudatosság fontos tényezője a cég mindennapjainak, így tervezésünk során mi is szem előtt tartottuk az olyan gyártók választását, akik ezt szintén alapvető feltételnek veszik működésük során. Mivel szerintünk fontos hazai dizájnt választani és támogatni azt, így ezen munkánkban is több helyen jelennek meg hazai tervezők munkái, termékei.

Betérve az IncepTech rendhagyó 2020-as karácsonyi gálájára – melynek, ugyan hibrid módon, de már az új iroda szolgált helyszínéül – jóleső érzés fogott el minket amikor láttuk, hogy a csapattagok már az első munkanap során megtalálták a helyüket; ki itt, ki ott, de mindenki csillogó szemmel. Nyugodtan mondhatjuk, hogy egy olyan helyet sikerült közösen megálmodnunk és felépítenünk, ahol mi is nagyon szívesen élnénk mindennapjainkat.