Multifunkcionális sportcsarnok és uszoda, valamint az uszodához kapcsolódó aquapark építése – tervpályázat

Vezető építészek: Makrai Sándor DLA, Vesztergom Ádám

Építész munkatársak: Balázs Lili, Dombrovszky Zsófia, Janda Martin, Józsa Viktória, László Lívia, Lunk Zoltán, Nagy Stefánia

Kert- és tájépítészet: Győre Viola


Helyszín: Pécs


Méret:  6-7 ha


 

Azt szerettük volna, hogy ez az ipari felhasználásból visszavett rekultivált terület, (még ha a környező indusztriális területek szorításában is) egy igazi „város liget” legyen a nagy épületcsoport idetelepítése ellenére. Ezért a nagyméretű épületeket szorosan egymásmellé terveztük a 2×2 forgalmi sávos tehermentesítő főút mellé, hogy az erősített parkolók mentén védőfalat képezzenek az erdős ligetnek A cél a nagy parkerdő észak-déli irányú folyamatosságának fenntartása. Ez az észak-déli áramlás biztosítja. hogy a városközpont felől, északi irányból érkezők a másodlagos északi tervezési területen is a délivel egyenértékű rekreációs szolgáltatást kaphassanak. Az északi tó és azt a déli tóval összekötő patak s ezt a kapcsolatot erősíti. A déli területeken megindult fejlesztések így kapcsolódhatnak az északi területekhez.

A tervezett épületek kialakításánál kiemelten fontos szempont volt tájbaillesztésük, természetközeli megformálásuk. A parkoló raszteres fásítása az épületek előterében sűrűsödik, a fürdőterületen feszes kiosztásuk fellazul majd a park további területén természetes, ligetes kialakításúvá válik.
Az épületek megközelítése gyalogosan a parkoló felőli bekötésekkel és egy észak-déli tengelyű sétánnyal megoldott. A bejáratok előtt a kiszélesedő burkolatok fogadótérként funkcionálnak.
A park területén áthaladó sétányok biztosítják az elhelyezett funkciók közötti kapcsolatot. A déli tó körüli futóúthoz csatlakozva egy 1500 m hosszúságú kör kialakítását javasolja a terv. A két tavat összekötő, helyi élővilágot bemutató tanösvény vonala egészíti ki a gyalogos úthálózatot a park területén.
Aktív és passzív rekreációs funkciók kerültek a parkba, mindenki számára kikapcsolódást, sportolási és feltöltődési lehetőséget nyújtva. Az aktív, zajosabb tevékenységgel járó a sportpályákat, és kalandparkot a terület északi részén helyeztük.
A park további részeit sétautak hálózzák be, melyek mentén pihenőrészek kialakítása javasolt, hogy az elvonulásra, csöndes környezetre vágyók is élvezhessék a park kínálta lehetőségeket.

 

ÉPÍTÉSZETI KIALAKÍTÁS
Az épületek megformálásában organikus előképeket mintáztunk. A házakat inkább a táj részeként képzeltük el. Úgy próbáltuk formálni őket mintha nem a városi szövet hanem a táj részi lennének. Nem teljesen „landart” és nem is urbánus megjelenítés, inkább utalás egyszerű növényi formákra. Az épületegyüttes mindegyik eleme, funkcionális okokból másképpp szerkesztett makro forma. Mindegyik a Pécs környékének növényi állománya ihlette. Az épületek szerkezetileg teljesen függetlenek. Tetszőleges sorrendben építhetőek. Egymáshoz képest eltolásuk és elcsavarodásuk biztosítja, hogy előttük teresedések alakuljanak ki. Ezek a a látogatók gyülekező várakozó helyei lehetnek. Anyaghasználatuk hasonló, de formájuk az eltérő funkciók és térigények miatt különböző. A terepcsatlakozás felöli oldalon szeparáltan, rejtve, fedetten átjárható az egész épületegyüttes észak déli irányban. Ezt főleg az esetleges sportolói illetve üzemeltetési igények indokolják.

 

A SZÁLLODA az IHG brand javaslatait tartja szem elött. A szobák 12%-a összenyitható, 5% prémium kategóriájú szobával, a folyosói végeken kialakított a szobaszám 15%-ának lakosztályként való kialakításával, nyitott lobby bárral, spa és wellness részleggel, tárgyalóval.
Az üzleti szféra részére – a szállóvendégek forgalmától szeparált – rugalmasan alakítható, szekcionálható rendezvény-termet, tárgyalókat és tréning-termet terveztünk közvetlen kert-kapcsolattal. A rendezvényterem alkalmas esküvők, születésnapok, egyéb tár-sas rendezvények befogadására is. A közvetlen közelében lévő étterem biztosíthatja a catering szolgáltatást is.
A legalsó szobaszinten, a második emeleten a sportolók kapnának helyet a legrövidebb elérési útvonal érdekében a sportcsarnok és uszoda felé vezető elkülönített közlekedőhöz. Ez a szobaszám az összes egység 12%-a.

A MULTIFUNKCIONÁLIS SPORTCSARNOK alkalmas nemzetközi szintű sportrendezvények, kézilabda, kosárlabda, röplabda, illetve teremfoci versenyek lebonyolítására, alkalmanként pedig közéleti, gazdasági, szabadidős és sport-rendezvények, valamint kiállítás és vásár megrendezésére is. A sport küzdőtér 40X20 méter plusz biztonsági zóna méretű. A rendezvénytér a mobil lelátók visszahúzása esetén 40X20 méter befoglaló méretű.

 

A SPORTUSZODA alkalmas nemzetközi úszóversenyek, vízilabda és egyéb vizes rendezvények lebonyolítására is. A versenymedencéhez kb. 600 fős fix és 400 fős mobil ülőhelyes lelátót terveztünk. A medencetérben 50×25 m-es versenymedence, 25×25 m-es bemelegítő medence, két 12,5×6 m-es oktatói medence, valamint egy gyerekmedence készül.

 

Az AQUAPARK üveg épületében az élménymedencék pezsgőfürdők gyűrűjében. egy növényekkel sűrűn benőtt szikla áll. Ennek gyomrában egy barlangszerű kupolatér van. A sötét tér alkalmas zene, hang és fényjáték effektusok befogadására. A szikláról minden szinten üvegcsúzdákban lehet lecsúszni az azt övező beltéri csúszdamedencébe. A fitnesz-terek, a szauna világ és gyógymasszázs a külső medencék felöl is megközelíthetőek.

 

A KÜLTÉRI AQUAPARK 6,2 hektár területen helyezkedik el. Nyári használatakor bár szoros kapcsolat van a beltéri egységgel még is önálló strandbejáraton keresztül érhető el, mely pénztárt, irodát, öltözőket, zuhanyozókat, mosdókat, csomagmegőrzőt és büfét is tartalmaz. Étel és ital fogyasztásra a park területén még két köralakú építményt létesítettünk, melyekben mosdókat is vannak. Az szabadtéri aquaparkba a fedett részből és a szálloda teraszáról és az uszoda teraszától is beléptető kapukon közvetlenül ki lehet menni. Nyári együttes használatukat a zöld rézsű (vagy lépcsős terasz) biztosítja. Télen az aquapark az épületek parkjaként funkcionál.

 

A TÜSKÉSRÉTI LIGET
A „városi liget” parkfenntartása és a látogatói forgalom komfortos kiszolgálása egy kis melléképületet igényel. Ezt az épülettestet az uszoda meglévő tó felöli oldalfala mentén füves tetővel alakítottuk ki. Ebben található női, férfi és akadálymentes mosdó-WC csoport, valamint két raktár-műhelyek